etusivu

historia

yhteystiedot

 
Oksasen yrtit ja salaatit

Tilan historia

Kangasalan Tiihalassa luonnonkauniilla paikalla sijaitseva Virolan tila siirtyi Oksasen suvulle 1918. Alkuun tilalla harjoitettiin maataloutta sekä omenan- ja marjanviljelyä, myöhemmin myös vihannesten lavaviljelyä.

1930 rakennettiin ensimmäiset kasvihuoneet aivan Kyläjärven rantaan. Tuolloin huoneissa tuotettiin tomaattia. Vesi kasvihuoneille saatiin järvestä tuulimyllyn avulla. Talviaikaan kasvihuoneita täytyi myös lämmittää ympäri vuorokauden polttamalla halkoja pannunpesässä.

1962 rakennettiin uudet kasvihuoneet ylemmäs mäen päälle. Näissä huoneissa viljeltiin kurkkua. Tämä oli mahdollista sähkön ansiosta, vesi voitiin pumpata kasvihuoneille ja kasvihuoneiden lämmitys onnistui öljyllä. Vanhat huoneet rannassa olivat kuitenkin vielä jonkin aikaa käytössä, ja niissä viljeltiin tilliä.

1970-luvulla Virolan puutarhassa tuotettiin useampana vuonna vuoden ensimmäiset kurkut Suomessa.

1977 tila siirtyi nykyiselle omistajalle Timo Oksaselle, joka oli jo pienestä pojasta ollut mukana puutarhan töissä. Hänellä oli kunnianhimoisena haaveena kehittää vesiviljelymenetelmä kurkulle ja tässä hän myös onnistui. Alusta asti käytössä oli suljettu kierto: kurkut kasvoivat kiertävässä vedessä ilman kasvualustaa, eikä ravinteita päässyt hukkaan. Viljelymenetelmä vaati kuitenkin vesiliukoisia lannotteita, joita tuolloin ei ollut vielä kehitetty. Joten myös vesiliukoisten, viljelmäkohtaisten lannoitteiden kehittely alkoi tilalla noihin aikoihin.

1986 tilalle tuli uutena ruukkusalaatin viljely. Koska vesiviljely kurkulla oli tuttua, oli salaatin viljelyyn helppo siirtyä, sillä myös salaatit kasvatetaan samalla vesiviljelymenetelmällä. Ruukkusalaatin myötä mukaan tuli ympärivuorokautinen valotus ja ympärivuotinen viljely. Ruukussa kasvatettiin alusta asti myös yrttejä. Koska ruukkuvihannesten viljely oli kevyempää ja työskentelyasennoiltaan mukavampaa kuin kurkun viljely tilalla siirryttiin vähitellen kokonaan salaatin ja yrttien viljelyyn.

1994 tilalle rakennettiin dieselsähkölaitos. Sähköllä tuotettiin kasvien tarvitsema valo ja samalla otettiin 90 prosenttisesti talteen sähköntuotannosta tuleva hukkalämpö, joka käytettiin kasvihuoneiden lämmitykseen.. Dieselvoimala on edelleen käytössä talvisin, aina kun kasvihuoneilla tarvitaan paljon lämpöä.

1997 tilalle rakennettiin viimeisin kasvihuone, jonka jälkeen kasvihuoneiden yhteispinta-ala on noin 10 000 m2.

2001 ostettiin Siuronkosken ja Arrakosken vesivoimalaitokset. Tällä investoinnilla haluttiin turvata uusiutuvan energian saanti pitkällä tähtäimellä.

Puutarha toimii perheyrityspohjalla. Timon ja hänen vaimonsa, Sirkan lisäksi tilalla työskentelee heidän poikansa Sami vaimoineen. Lisäksi tilalla on noin 10 työntekijää ympärivuoden.

Tulevaisuudessa tilaa halutaan yhä kehittää, ja panostaa yhä enemmän tuotettujen salaattien ja yrttien laatuun sekä tuotannon ympäristöystävällisyyteen.